Hlavní stránka
Co se děje
Ze společnosti
Archiv vydání
Vrba, Fórum
Aktuálnost je pozlátko. Objektivní informace jsou iluze, poctivá subjektivita je k nezaplacení.
Nabízím příležitostné čtení pro ty, kdo nemají čas sledovat, co se kde šustne.
Nejen o fazolové polévce (Poznámka), 9. 5.

Následující text se bude zabývat typickým nešvarem současné společnosti, jímž je nesnesitelná lehkost vyjádření. Jinými slovy, každý, kdo má pocit, že všemu rozumí, o tom může napsat. Příkladem budiž nevinný recept na fazolovou polévku, který sklidil závratnou rychlostí přes 300 komentářů a jen proto, že neexistuje podněcování kuchařské nenávisti, neskončil u soudu.
    Jedna paní napsala recept své babičky (bílé fazole, velká brambora, dva stroužky česneku, máslo na jíšku, mouka, vejce sůl a pepř – a ocet). Z toho každý, kdo si všímá, pozná, že jde o verzi patrně z chudší oblasti (Slovensko?) a tzv. na kyselo. Pro mě neznámé je vajíčko (rozšlehá se v polévce), pro ostatní z diskuse skoro všechno. Polévka je špatně, my ji děláme jinak a správně!
    Ukázka diskuse. Pár výjimek bylo rozumných, za všechny:
Pokud se, milí diskutéři, jenom trochu zabýváte kulinářským místopisem a historií jídla, měli byste mít pochopení i pro tento druh receptů. Časů, kdy si lidé museli vystačit s málem, v historii bylo hafo. A rozumný, soudný člověk to chápe, inspiruje se a nekritizuje (natož hloupě a sprostě uráží).
    Ale jinak většinou bída a utrpení:
  • Ještě jsem neviděla do fazolový polívky dávat ocet. A kde je smažená cibulka a nějaká zelenina?
  • Do fazolovky se ocet přidává, stejně jako do čočkové, ne?
  • Ocet do fazulove polevky nepatři.
  • Vnučky fazolové polévce, když byly malé říkaly octovica.
  • Tak to bych nejedla ani náhodou... je mi 71 let a nikdy jsem takovou fazolovou polévku neviděla.
  • Kde je zelenina, koření, klobása nebo uzené? A vejce tam rozhodně nepatří.
  • Vejce patří do čočkové.
  • Moje sestřička mě naučila božskou fazolačku,která s touto nemá pranic společného.
  • Fazolová s bramborem? To teda ne.
  • Moje babička by Vám dala po hubě za takovou polévku.
  • Příšerné. Proč se do všeho sere mouka. Bezhodnotne plnidlo, ktere nemá jediné pozitivum a naopak negativy jen hýří.
  • Rozředěná jíška s bramborama a fazolema. To nemůže mít žádnou chuť. Teda takovej fujtajbl si nechte!
    Hodně “znalých hospodyněk“ snaživě uvádělo (předvádělo se) svůj zaručeně správný recept, samozřejmě každý úplně jiný. Nestačilo jim říct “já ji dělám jinak“, musely uvést detailní recept. Dámy prominou, ale tato diskuse je klasickou ukázkou slepičismu v ženách. Je to, jako se chlubit „koukejte, já umím zobat líp“. Převážně ženy mají potřebu opravovat bližním jejich jednání, chování, postupy. Tedy nevyžádaně. V diskusi o fazolové polévce to prokázaly nad Slunce jasně.
    Já taky dělám fazolovou jinak, podle matky, a ta podle její matky. Každý ji dělá jinak, je s podivem, kolik tak jednoduché jídlo má variant. Například my jsme do ní dávali nočky, na Slovácku se k ní přikusuje sladká buchta. Jedl jsem i tu spartánkou variantu nakyselo. Jedl jsem zahuštěnou i řídkou, s párkem, klobásou, uzeným žebrem, maďarskou, německou, rakouskou, slovenskou, balkánskou..., desítky a stovky variant. Když jsou ti experti na správnou polévku do restaurace, zblajznou, co dostanou, a ani nepípnou, že oni to dělají jinak. K projevení ega mají tyto diskuse...
    Pouze jedna žena upozornila na technologickou chybu receptu: není dobré vařit brambory v jíškou zahuštěné polévce. Nikdy se neuvaří do měkka. Mouka patrně ucpe póry v bramborách a ty zůstanou tak podivně polotvrdé. A namáčení luštěnin je zbytečné. Pochází z dob, kdy si žena pro nával jiných prací připravila ty části procesu, které trvají déle. Ženy tenkrát přemýšlely, dnes na to mají tlakový hrnec. Když chci v poledne obědvat, nezačnu vařit fazolovou polévku (vývar atd.) v jedenáct.
    Můj tip: Fazole a další luštěniny můžete klidně vařit rovnou, ale úplně nejlepší je zpočátku na minimální teplotu. Namáčejí se a současně vaří – je to ověřené. Teorii nechám na odbornících.
Redaktor: Ivan Straka, grafika: Tom Vild, ikonky: Mi(c)i
Copyright (C) 1998-2018: Ivan Straka, Tom Vild
All Rights Reserved
:: Home   :: Ze společnosti   :: Co se děje   :: Vrba   :: Fórum   :: Archiv vydání