Pravidla
(Glosa),
27. 10.
LN se před časem zabývaly sociální gramotností našich dětí. Je na to
jakýsi test, který tradičně ukazuje slabiny takových zjišťování. Jedna
otázka řešila problém správného výstupu z vagonu metra. Platí varianta,
kdy "vždy necháme nejprve cestující vystoupit, teprve potom nastupujeme
dovnitř".
Za prvé: co má tato situace společného se sociální
gramotností? Jedná se přece o ryze racionální chování a platí obecně: nejprve
se prostor uvolňuje, teprve pak zaplňuje. Za druhé: "vždy" tam nemá co
dělat. Existuje řada situací, kdy tomu tak není. Například když se na nástupišti
odehrává mimořádná událost, když obsluha metra nabádá cestující, aby nevystupovali.
Ano, je to spíše akademická možnost, ale nelze slovo "vždy" používat v
testu v jiném než správném významu.
Jenže máme i řadu situací, kdy nečekáme jak ovce
venku. Například když si někdo pozdě vzpomene, že má vystupovat. Když se
mu vysype nákup a sbírá ho. Když zkrátka z jakýchkoli důvodů vystupující
nevystupuje. Pak, s uvážením prostorových dispozic, mohou a mají lidé nastupovat
a nečekat. Zdržovali by jinak provoz.
Čirá polévka
(Vzpomínka),
27. 10.
„To sa mosí len tak převalovat, nesmí sa to vařit!“ připomínala
mi matka, jak se dělá vývar. Vařil se proto od rána, řadu hodin. Byla na
to velice háklivá a nerada, když nestíhala nebo byla nemocná a nevařila,
nechávala jiné to dělat. Pomalý var ostatně teď s velkou slávou objevili
nekritičtí fanoušci vaření.
Poté, co jsem se osamostatnil a začal vařit sám,
mnohokrát jsem si ověřil, že var polévku zakalí. Když šlo o základ jiné
polévky, zpravidla husté, s jíškou, nevadilo to. Mléčně opalizující vývar
jsem rád neviděl a nejedl. Ani zavařování nudlí přímo do vývaru nepatří
do mých postupů (až na nouzové situace – každé pravidlo má svou výjimku).
Nicméně se sem tam stane, v důsledku technologické
chyby, že se vývar zakalí. Nejčastěji při spěchu, kdy plotýnku ohulíme
na maximum a zapomeneme teplotu včas snížit. Nebo když nám jde o kvalitu
masa a nedáme ho až do horké vody. Tragické je, když se vývar povede, ale
oberete do něj maso z kostí a chcete ho preventivně prohřát, aby nezkysl.
Zkrátka mléčně zakalený vývar je na světě a co s ním?
Pamatoval jsem si cosi o bílku, i podíval jsem se
na web. Je to tak, bílek se rozmíchá/rozšlehá v polévce, přidá se jakási
zelenina a koření, scedí se to na závěr a polévka je zachráněna. Jak však
pravila jedna z diskutujících, chutná to jako bílek s kostmi. Dokonce se
snad prodávají speciální čiřidla.
Mně se osvědčilo následující. Nechám polévku vychladit,
až do fáze rosolu. Nahoře se usadí tuk, který sebereme. To se dělá, ale
nikde jsem to nečetl. Tímto postupem můžete vařit polévku z tučného masa,
a přitom nebude tučná. Samozřejmě je dobré tam něco málo tuku nechat, jinak
je vývar příliš „suchý“. Jenže pod tukem se také vysráží to, co vývar kalí.
Stačí obětovat trochu vývaru a s tukem ho trochu sebrat.
A máte vývar jako znovuzrozený.
|